Apotheker
- Lever een medicatieoverzicht aan op aanvraag van de arts, patiënt of mantelzorger. Pas het medicatieoverzicht aan bij afwijkingen inclusief contra-indicaties, afwijkende nierfunctiewaarden en allergieën. Vermeld indien nodig ook zelfzorgmiddelen.
- Maak afspraken met de huisarts over het versturen van retourberichten na aflevering van medicatie.
- Breng in kaart hoeveel BEM3+-patiënten u in uw bestand heeft en maak afspraken met de huisarts wie voor een uitgebreide medicatiebeoordeling in aanmerking komt. De wijkverpleegkundige speelt hierin een belangrijke signalerende rol en moet hier zoveel mogelijk bij worden betrokken.
- Overweeg om bij risicopatiënten kort na ontslag uit het ziekenhuis een thuisbezoek af te leggen. Uit onderzoek in Amsterdam blijkt de effectiviteit hiervan. Bespreek welke medicatie de patiënt daadwerkelijk gebruikt en welke vragen of klachten de patiënt heeft in relatie tot de medicatie. Indien nodig koppel dit terug aan de huisarts.
- Om van elkaar te leren: Registreer incidenten via TIM op deze app. Uw melding wordt snel behandeld en eventuele maatregelen worden aan u teruggekoppeld. Deze mogelijkheid geldt vooralsnog alleen voor huisartsen, apothekers en specialisten van het BovenIJ ziekenhuis en OLVG.
- In 2019 start het project ‘Digitaal Recept’ in Amsterdam, zodat per 31 december 2019 ieder ziekenhuis recepten digitaal kan aanbieden via het LSP. Deze digitale recepten worden ingelezen in het informatiesysteem van de apotheek, waarmee de communicatie tussen specialist en apotheker aanzienlijk verbetert.
- Bevorder de kwaliteit van toedienregistratie door wijkverpleegkundigen door aan te sluiten bij het project Digitale Toedienregistratie van SIGRA. Gebruik van dit systeem bevordert de (digitale) communicatie tussen apotheker en wijkverpleegkundige en er wordt voldaan aan de richtlijnen van de IGJ t.a.v. toedienregistratie.
- Neem kennis van digitale hulpmiddelen om de eigen regie over medicatiebeheer te bevorderen. kijk op de Digitale Zorggids voor een overzicht.
- Herken laaggeletterdheid bij patiënten. De KNMP biedt trainingen en checklists om laaggeletterdheid te herkennen en biedt handvatten voor communicatie. Daarnaast zijn er animatievideo’s met medicatie-uitleg in meerdere talen. Patiënten kunnen de video’s thuis terugkijken, eventueel met de mantelzorger of andere familieleden.